onsdag 26 juni 2013

Hälsporre - rehab


Jamendåså. Skadad. Lite känning av hälsporre. Haft det förut och lyckades tejpa bort det. Och hälsporre är väl den enda skadan som man inte kan träna bort (haha?). Eller nåt sånt. Maken har opererat. Och innan det fick han en kortisonspruta som inte hjälpte. Så det vart till att operera alltså.

Jag tänker vara klok nu och allternativträna tills det känns bra. Och tejpa. Inga ballerinaskor, inga converse bara fotvänliga skor med nya sulorna. Basta!

Visar nedan två stretchövningar som visst ska vara bra. Och en kylbehandling. Bör göras flera gånger per dag. Vid tillfälle ska jag visa en bra tejpning också.

Om det finns någon därute som har en mirakelkur mot hälsporre mottages det g ä r n a !
Droppa hälen och stretcha ut vaden
med rakt ben, håll i 45 sek.
Droppa hälen och böj knät
och stretcha ut vaden, håll i 45 sek.
Rulla en isfylld petflaska under hålfoten, bakåt mot
hälen (dvs där det gör ont) i fem minuter.


3 kommentarer:

  1. Maria von Schmalensee26 juni 2013 kl. 21:42

    Tja! Har oxå problem med hälsporre ibland och för mig fungerar det överraskande bra med vanliga excentriska tåhävningar. Och tålamod... Hoppas du snart känner dig bättre! /Maria :)

    SvaraRadera
  2. Hmm.. jag har lärt mig att det vanligtvis inte är hälsporre utan endast en överansträngning i senfästet, som kan övergå i hälsporre, möjligtvis förstadie till hälsporre. Har själv haft detta vid några tillfällen. Plantar Fasciit kan då söka på. Stretcha ut denna sena. Tåna 90 grader rakt upp och sedan tryck foten uppåt exempel på länk - finsn ett antal på youtube

    http://www.youtube.com/watch?v=qR6GN7nT8R0

    / Håkan A

    SvaraRadera
  3. Från en som arbetar med detta professionellt så är läkare i gemen katastrofalt dåliga på att diagnosticera skador i rörelseapparaten, och därmed foten...

    Mindre än 50% av de som söker för hälsporre har typiska smärtbesvär för den diagnosen. Majoriteten har alltså andra besvär, och det finns åtminstone fyra diagnoser till att ta beaktande som ger smärta där "hälsporre" gör ont.

    Om du verkligen vill få hjälp, sök upp någon som är professionell och verkligen kan sin sak. Vill du ha din Ferrari servad av någon som kan Ferrari eller någon som är van att mecka med gräsklippare?

    SvaraRadera