tisdag 29 november 2011

Gluten i julmust?

Hmm. Kollar man på Livsmedelverkets sida så ska det inte förekomma gluten i julmust. Men läser man på exempelvis allergimat.com så är det delade meningar. Intolleranta reagerar trots att tillverkarna säger att det är ok. Endel absolut inget och andra får sina "vanliga" symptom (ont i magen, rännskita eller kräkningar). Svårt att veta vad man ska tro. Och vågar man ge sitt barn must till jul? Ahhh!?

Julmust (från slv.se)
I julmust ingår bland annat aromämnen från malt eller maltextrakt. Malt kommer från sädesslaget korn som innehåller gluten. Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt julmust av olika fabrikat, men gluten har inte påvisats.

Bild från nätet
En kollega vars dotter är glutenintollerant, har ringt runt till olika tillverkare. ICA säger att det är gluten i deras must. Apotekarnes säger deras är ok att dricka. Erfarenheter nån?

Mjölk är också gott!

Dividerade med mig själv i går kväll. Kliva upp och styrketräna nu på morgonen? Eller sticka ut på lunchen och luffsa? Det blir det sista. Bäst att passa på liksom medan man kan och medan allt känns bra. Snart går det inte längre. Då kan man ju alltid lyfta lite skrot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar